Onderwijs

Colleges, lezingen, workshops en trainingen

Jan Dirk de Jong heeft als (universitair) docent lesgegeven aan de Universiteit van Amsterdam (afdeling Sociologie en Antropologie) en aan de Vrije Universiteit Amsterdam (afdeling Strafrecht en Criminologie). Momenteel is hij lector Aanpak Jeugdcriminaliteit op Hogeschool Leiden en verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (sectie Criminologie). Daarnaast geeft hij diverse (gast)colleges, lezingen en werkgroepen op verschillende Hogescholen en Universiteiten in Nederland. Ook in het buitenland heeft De Jong een aantal universitaire lezingen gegeven (in het Engels).

De Jong is afgestudeerd in Sociologie (algemene sociologie, cultuursociologie en stadssociologie) en en gepromoveerd in Criminologie (theoretische criminologie en kwalitatief onderzoek). Daarnaast heeft hij cursussen gedaan in Antropologie en Sociale Psychologie (en een klein beetje Pedagogiek). Het onderwijs dat De Jong kan verzorgen op Universiteiten en Hogescholen, loopt dus uiteen. Hij is gespecialiseerd in:

 

- Sociaal wetenschappelijke theorie (sociologie, criminologie, antropologie en sociale psychologie)

- Structuur, cultuur en groepsdynamiek in diverse deviante groepen in de samenleving

- Jeugdproblematiek en -bendevorming (vroeger en nu, in binnen- en buitenland)

- Overlastgevende en criminele jeugdgroepen (straatcultuur, buurtnetwerken en groepsdruk)

- Radicalisering en polarisatie (onder jongeren)

- Kwalitatieve onderzoeksmethoden (in het bijzonder: werkgroepen)

 

Rebond is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) waardoor er sprake is van een BTW-vrijstelling voor beroepsonderwijs. Voor verdere informatie en een offerte kunt u contact opnemen: info@rebond.nl.